De Adder   (Vipera berus)

Verspreiding en Habitat:
De adder komt in het Oosten en Zuiden van Nederland voor met de kern van zijn verspreiding in Drente en op de Veluwe. De adder komt in een groot deel van Europa voor met uitzondering van Zuid Europa en het uiterste Noorden. Noordelijk komt de adder tot boven de poolcirkel voor. De adder heeft een voorkeur voor vochtige plaatsen zoals vochtig hoogveen, heide maar ook bosranden. Vaak leven ze in de buurt van water zoals kleine vennen in heidevelden.


Een zonnende vrouwtjes adder



Beschrijving:
De adder is een middelgrote slang met een erg dik en gedrongen lichaam. Adders worden meestal tot ongeveer 60 cm lang met uitzonderingen tot wel 90 cm. De adder is te herkennen aan zijn typerende donkere zigzag op zijn rug en zijn verticale pupil (beste kenmerk). De kleur is zeer variabel en er komen zelfs volledig zwarte exemplaren voor. De zigzag is bij mannetjes vaak contrastrijker dan bij vrouwtjes. De adder is de enige in Nederland voorkomende slang die giftig is. Een beet van de adder is in de meeste gevallen niet dodelijk. Adders zullen echter zelden vanuit zichzelf bijten indien men ze lastig valt, de meeste adders vluchten al voordat je ze ziet! De adder kan in het wild ongeveer 10 jaar oud worden.



Close up van een adder

Levenscyclus en Leefwijze:
Adders komen in het voorjaar tevoorschijn uit hun winterverblijven. Vaak liggen ze dan met meerdere exemplaren kort rondom hun winterverblijf op te warmen. De mannetjes vechten met elkaar om de vrouwtjes. Hierbij kronkelen ze om elkaar heen en komen ze met hun voorkant hoog van de grond. Het vrouwtje van de adder broedt de eieren in haar lichaam uit (ovovivipaar). Het vrouwtje schenkt leven aan 3 tot 18 jongen die na ongeveer 3 a 4 jaar zelf geslachtsrijp zijn. Adders voeden zich met kleine prooien, met name muizen maar ook kikkers, jonge vogels en hagedissen worden gegeten. De adders leggen grote afstanden af tussen hun leefgebieden en overwinterings- gebieden. Adders overwinteren in holen in de grond, onder boomstronken etc. Vaak overwinteren er meerdere exemplaren in dezelfde schuilplaats.

Andere reptielen beschrijvingen, volg de volgende links:
  • Ringslang
  • Gladde slang
  • Adder
  • Hazelworm
  • Zandhagedis
  • Muurhagedis
  • Levendbarende
        Hagedis