De Poolvos    (Alopex lagopus)

Verspreiding en Habitat:
De poolvos komt voor in de arctische en subarctische gebieden van Europa, Azië en Noord-Amerika. In de zomer leven ze op de toendra, vaak in de buurt van kusten (waar ze profiteren van het voedsel afkomstig van de zeevogelkolonies). In de winter leven ze veelal op het ijs waar ze prooiresten van de ijsbeer zoeken. De poolvos is algemeen op heel Spitsbergen.


Poolvos (zomer, met kort haar)

Algemeen:
Een poolvos heeft een ongeveer 50 tot 70 centimeter lang lichaam met een staart van ongeveer 35 cm. Poolvossen wegen tussen de 2.5 en 8 kilo. Poolvossen worden zelden ouder dan 10 jaar. In de winter hebben de poolvossen een dikke, geheel witte, vacht. Deze vacht dient ten eerste als bescherming tegen de extreme kou. Poolvossen kunnen overleven bij temperaturen van -50 graden Celsius. Poolvossen doen niet aan een winterslaap, wel kunnen ze zich tegen extreme kou beschermen door zich in te graven in de sneeuw waarbij ze hun grote staart voor hun gezicht vouwen. Ook is de witte kleur een goede schutkleur in de sneeuw. In de zomer hebben poolvossen een korte bruingrijze vacht.

Voedsel:
Poolvossen zijn alleseters. Hun voorkeur gaat uit naar vogels, eieren, kleine zoogdieren (sneeuwhaas, lemmingen etc) maar ook bessen, zeewier en ander plantaardig voedsel wordt gegeten. In de winter volgen ze vaak ijsberen in de hoop iets van hun prooi mee te kunnen pikken. Bij gebrek aan voedsel eten ze ook wel eens de uitwerpselen van rendieren. In de zomer verstoppen poolvossen voedsel, bijvoorbeeld onder rotsen. In de winter kunnen de poolvossen hier dan weer van eten.



Poolvos (close-up voorjaar)

Voortplanting:
De draagtijd van een vrouwtjes poolvos bedraagt ongeveer 50 dagen. Poolvos vrouwtjes krijgen 4 tot 11 jongen per keer (gemiddeld 6 a 7). Ze kan twee keer per jaar een nest hebben. De jonge poolvossen worden geboren in een hol in het late voorjaar. Bij de geboorte zijn de jonge poolvosjes blind en hulpeloos, na twee weken gaan hun ogen open en na 3 weken gaan ze het hol uit om hun omgeving te verkennen. De jongen worden door beide ouders verzorgd. Een paartje poolvossen blijft elkaar voor het leven trouw!



Jonge poolvosjes voor hun hol


Vijanden:
Afhankelijk van het gebied waar de poolvos voorkomt heeft hij een aantal vijanden. In de hoogarctische gebieden is dit de ijsbeer. In de subarctische gebieden zijn het de wolf en de grizzly beer. In sommige gebieden lopen jonge poolvossen ook nog de kans om gepakt te worden door steenarenden




Andere dieren, volg de volgende links:
  • Spitsbergen rendier
  • Walrus
  • Baardrob
  • IJsbeer